Het decor van Ameland: buitenleven

‘Mijn naam is Richard Kiewiet. Ik woon al mijn hele leven op Ameland. Het dorpje Buren is waar ik ben opgegroeid en nu samen met mijn vrouw woon. Tot voor kort was ik in het dagelijks leven jacht- en terreinopzichter. Nu ben ik onder andere druk bezig met schilderen in een galerie die ik heb opgezet in het dorpje Nes. Ik neem jullie graag mee naar het eiland Ameland en zal jullie er wat meer over vertellen. 

‘Vroeger woonde ik op een boerderij in Buren met mijn familie. Heel Ameland leefde eigenlijk van het boerenleven toentertijd. In totaal waren er dertien kinderen thuis. We hielpen allemaal mee en waren verder altijd buiten. Amelanders zijn geen binnenzitters. In mijn omgeving had ik een clubje waar ik vaak mee aan het buitenspelen was. Onze achtertuin bestond uit de duinen. Hier in de duinen waren we vaak hutten aan het bouwen of ondergrondse gangen aan het graven. Het strand was te gevaarlijk aangezien niemand leerde zwemmen op het eiland. Dat kwam pas later. Vandaar dat kinderen niet op het strand mochten komen. Door middel van bangmakende verhalen over het strand en bepaalde gebieden in de duinen, werden we voor erge gebeurtenissen behoed. 

‘Vaak ging ik met mijn vader mee met paard en wagen het land op, om de koeien te melken. Onderweg en op het land genoot ik altijd van de natuurgeluiden met geen andere geluiden erdoorheen. Nu is die stilte er niet meer zoals toen. Dit is mijn mooiste herinnering van vroeger.

‘Tegenwoordig ben ik elke dag buiten. Zodra ik wakker word, neem ik de hond mee naar het strand en gaan we eropuit. Het liefste als er niemand anders is. Buiten kun je zo erg genieten van de mooie luchten. Het is natuurlijk een prachtig decor waar je in rondloopt. Verder werk ik in de natuur en daar geniet ik volop van. In mijn vrije tijd hou ik ervan om mijn inspiratie, opgedaan in de natuur, te schilderen. Kortom, mijn dagelijks leven bestaat uit het buiten zijn en genieten van de mooie natuur en landschappen.’